Ghiveciul SIBI

Ghiveciul SIBI - Constructie si functionalitate

Un ghiveci SIBI se poate confectiona, foarte ușor, dintr-un ghiveci clasic, la care se va astupa, obligatoriu, orificiul de la bază, astfel incat să putem elimina farfurioara. Următorul pas este să confectionăm o semipâlnie, (foto.1) ce se poate face dintr-o sticlă pet de mărime potrivită mărimii ghiveciului, tăiată în doua pe lungime care se atasează pe perete in interiorul ghiveciului cu gura în jos, pe unde vom turna apa pentru a forma pânza freatică direct la baza ghiveciului. Se recomandă ca la baza ghiveciului, în dreptul gurii pâlniei, să se pună, pentru un drenaj usor, pietris, spartura de ceramica sau bazarcă, cu mărimea granulelor de 7-10 mm. (foto. 2)

 

Pentru o udare corespunzătoare a ghiveciului, este indicat să stim cu aproximatie, care este cantitatea de apă pe care o ia ghiveciul dacă îl umplem până la nivelul la care punem pământul. In functie de reteta de pământ folosită, specia plantei, temperatura mediului înconjurător, la o udare este necesară o cantitate de apă de circa 5-10 % din volumul de pământ. La plantare se recomandă să se folosească cantitatea maximă, ca după aceia să se ude numai în functie de cât «cere» pământul. Udarea se face numai prin pâlnie (foto 3), ori de câte ori este necesar si în acest sens recomand, mai întâi, să se verifice dacă solul are neapărat nevoie de apă sau nu. Nu reconamd udările nejustificate si prea dese.

  

Cum aflam când pământul "cere" să fie udat ? Este foarte simplu : se studiază cu atentie suprafata pământului si dacă la pipait se simte că-i umed si se lipesc granule de pământ de deget, înseamnă că are apă în exces. Dacă pământul are un aspect prăfos de culoare crem-cenusie specifică pământului uscat, se verifică prin râcâirea stratului de la suprafată pe o adâncime de 2-5 cm, functie de mărimea ghiveciului sau jardinierii, starea de uscăciune a solului si daca acest strat depăseste 1/4 din înaltimea ghiveciului sau jardinierii se face udarea. De retinut că intre două udări poate trece 10-15 zile fără să se instaleze fenomenul de secetă, care ar duce la ofilirea și apoi uscarea plantei. În cazul unei absente de acasă mai mare de 15 zile se face o undare mai bogată, dar nu mai mult de 10-15% din volumul echivalent al ghiveciului sau jardinierii, tinând cont de specia plantei si de mediu.

Pentru a-l deosebi de clasicul ghiveci si în cinstea unor prieteni care m-au sprijinit moral si stiintific la descoperirea calitatilor lui, l-am denumit SIBI.

Avantajele folosirii modelului de ghiveci SIBI

Ghiveciul SIBI, este creat anume ca sa întruneasca toate doleantele iubitorilor de flori la nivelul politicii ecologice mondiale, se distinge prin performante deosebite fata de clasicul ghiveci, fiind un ghiveci perfect ecologic. Datorita constructiei speciale, elimina în totalitate dezavantajele clasicului ghiveci si mai ales udarea direct la suprafata pamântului. În acest fel apa nu se mai revarsa peste farfurioara, iar suportul nu se uda si nici nu se mai deterioreaza, nu acumuleaza depuneri de saruri, care da un aspect inestetic, pamântul este în permanenta afânat, prin pastrarea naturala a structurii afânate a solului. Prin formarea direct la baza ghiveciului a unui strat freatic, apa circula numai prin capilaritatea solului, eliminând evaporare excesiva, iar consumul de apa scade foarte mult. Timpul dintre doua udari creste foarte mult, fara a fi pericolul instalarii fenomenului de „seceta". De asemenea, canalele necapilare fiind libere, aerarea solului este foarte buna, oxigenul ajungând usor la radacinile plantei, stiindu-se ca plantele „respira" oxigenul necesar numai prin radacina.

La ghiveciul SIBI se poate atasa sisteme de irigare cu debit controlat, fara a fi nevoie sa se execute lucrari de întretinere, în special lucrari de afinare a pamântului. Prin sistemul de irigare al ghiveciului SIBI se poate face fertilizarea solului si celelalte tratamente fitosanitare.

Datorita acestor calitati în ghiveciul SIBI perioada de vegetatie a plantelor este mai scurta cu circa 15-20 % fata din ghiveciul clasic, ceea ce este un mare avantaj pentru marii producatori de flori sau legume.

Ghiveciul SIBI, este ghiveciul ideal pentru horticultura de apartament si peisagistica si care asteapta sa fie pus in valoare de iubitorii de florile vii si plantele de ornamentale de apartament.

Ghiveciul sau jardiniera construita în sistemul SIBI, este ecologic, face o mare economie de apa, de substante nutritive, de pamânt, el fiind reciclabil, dar cea mai importanta calitate a lui este ca poate fi pus pe orice suport, (foto 4) fara riscul degradarii lui si nici nu mai apar acele depuneri inestetice de saruri, atât la suprafata pamântului, dar nici la baza ghiveciului ca în cazul ghiveciului clasic.

Într-un cuvânt, florile cultivate în ghiveciul SIBI au o creste lejera si o vegetatie care-i confera un aspect frumos, catifelat, un parfum mai puternic, cu eforturi financiare mici, cu o mare economie de timp si lejer de întretinut.

Radulescu Marian, Buzau, bld. Uniri, bl. H1,
ap. 6, cod postal 120046, telefon 0238.717341

Informatii utile si nu la indemana tuturor
Ne dorim ca aceasta pagina sa fie locul in care vizitatorul site-ului sa gaseasca informatii utile pentru pasiunea sa. In acst scop ii rugam pe cei ce detin informatii pe care considera utile si altora sa nu se sfiiasca si sa ni le transmita pe email-urile : radmarian@k.ro, radmarian2003@yahoo.co.uk sau sibi2003@home.ro

Dupa o selectie sumara toate aceste mesaje vor fi inscrise in site.
Nu vom accepta spre publicare mesaje cu continut politic, iredentist, sovin, pornografic sau comercial.
Mesajele care contin un anunt umanitar vor fi publicate numai daca se confirma. In acst scop va solicitam sa dati toate detaliile de contact atat ale persoanei beneficiare a anuntului, cat si a institutiilor care pot confirma solicitarea.

Pe aceasta cale solicitam editurilor, revistelor si ziarelor sa ne transmita informatiile pe care doresc sa ajunga la vizitatorii nostri si multumim celor care deja ne-au promis ca vor colabora pe viitor.

Informam vizitatorii pe aceasta cale ca editura CETATEA DE SCAUN Targoviste in COLECTIA BIOS a editat cartea "TOTUL DESPRE TRANDAFIRI" autor ing. Adrian Margarit, un pasionat horticultor si crescator de pasari de rasa, care a imbinat benefic pasiunea pentru flori cu stiinta. Cartea se recomanda singura si nu trebuie sa lipseasca din bibliotaca pasionatului de flori si plante de apartament si de gradina.

Pret 39000 lei
Poate fi comandata prin email
Margas2002@yahoo.com
zoomtgv@yahoocom
tel. 0721-209519

De vizitat:

Insamantarea cu succes a plantelor [download]

Scurte sfaturi pentru pastrarea florilor si plantelor de apartament si de gradina

Retete de pamanturi

Combaterea biologica - Veriga a salvarii vietii pe Pamant

Plante care depolueaza aerul din casele noastre

Crizantemele

Altoirea la cactusi

Garofita taratoare

Begonia

Vriesea
Link-uri utile
www.freeplants.com
www.fugachat.ro
www.gesneriads.com
www.cacti.com
www.cactuspro.com
www.gardencomposer.com.au
www.subiectiv.go.ro
www.herbarium.com
www.ele.ro/sanatate
www.freudfile/psihanaloza
www.spiritus.go.ro
www.farmanat.go.ro
www.lumeapiticilor.ro
www2.care.to
www.altermed.ro
www.armonita.ro
www.hofigal.ro
www.amadiro.ro
www.flowers.com
www.plants.com www.richters.com
www.gardenweb.com
www.coronagarden.ro
www.gardens.ro
www.argentgarden.ro www.gardenguides.com
www.garden-nz.co.nz
www.indoorgardensupplies.com
www.thegardeninglounchpod.com www.gardeningcd.com
www.healthy.net
www.terapii-naturiste.com
www.ibiblio.org
www.cafeneaua.com www.ro.altermedia.info/ www.eltauniversitate.ro
Parteneri

Marius Carneala Homepage
www.mariuscarneala.dap.ro

Portal Ortodox
www.ortodox.dap.ro

Reclame
Copyright @ 2004 Marius Carneala